Softbol savez Srbije

Plan rada i struka

Plan rada i struka

Opšta svrha u 2014. je promocija softbola i napredak sportista u ovom sportu, seniora i mlađih uzrasnih kategorija, kroz nastupe reprezentativnih selekcija. Razvoj kolektivnog duha, promocija naše zemlje svuda gde se pojavimo u inostranstvu. Realizacijom programa dolazi se do napretka naših softbolaša i softbolašica. Takođe izuzetno je važno biti na Kongresu, kako bi se lobiralo za promociju softbola, za ulazak u pojedine Komisije, odlučivalo o gradovima domaćinima takmičenja.

Organiazcija nacionalnih seminara za trenere, kroz predavanja softbol stručnjaka i školovanje u akreditovanim ustanovama. Važno je sprovesti turnire posle kojih ćemo imati prvake države u softbolu, u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj konkurenciji )u zavisnosti od prijava klubova). Pokušati obezbediti autobuski prevoz i transport opreme klubovima, za većinu domaćih takmičenja.

Kada su očekivanja u pitanju najvažnije je postizati uspeh na međunarodnoj sceni. Očekujemo medalju Balkansku od seniora, sticanje iskustva juniorki na Evropskom prvenstvu. Kada su učešća ekipa na međunarodnim turnirima u pitanju, obezbediti podršku kroz moguća plaćanja kotizacije za najmanje jedan turnir po klubu, koji pošalje zahtev.

Razmena iskustava na međunarodnom nivou.

Vrlo je važno da dobijemo nove sudije, kako bi imali dobru sudijsku organizaciju. Da Sandra Jovanović i Maniša Čanak polože u Pragu i steknu međunarodnu licencu.

Organizacija međunarodnih seminara u saradnji sa Evropskom federacijom i stranim trenerima. Omasovljenje softbol sporta u Srbiji.

Promocija naših aktivnosti na zvaničnom glasilu saveza internet sajtu www.softball.rs

Promocija naših aktivnosti na fejsbuk profilu.

Medija planovi i sastanci sa novinarima kod nas su uobičajeni. Ukoliko imamo dodatnih sredstava na neka takmičenja vodimo i predstavnike medija. Najvažnije nam je da mediji objave da naše programe finansira Ministarstvo omladine i sporta i da promovišu softbol.

Obraćanja sredstvima javnog informisanja putem mejlova i faksova.

Realizacije programa koje ćemo sprovesti u 2014. Preuzmi OVDE

                Strategija razvoja softbola 2014. - 2018. u Srbiji

U okviru Strategija razvoja softbola za period 2014. – 2018. naš savez je za 2014. godinu postavio cilj, razvoj softbolašica u juniorsoj i kadetskoj konkurenciji, kroz rad sa stranim trenerima, na klinikama i seminarima u Srbiji. rganizovanje tri seminara - klinike sa stranim trenerima iz Amerike, Novog Zelanda i Rusije.  Znači najvažniji je bio razvoj mlađih kategorija. Softbol sport je nerazvijen na ovim prostorima kao i puno drugih kod nas takozvanih malih sportova. Zbog toga je klubovima teško da privuku veliki broj dece. Ipak, klubovi se bore, uz naravno podršku našeg saveza, koji besplatno organizuje domaća takmičenja, medjunarodne klinike, daje opremu na korišćenje.

 U 2015. naša strategija je ulaganje u stranog trenera, koji će šest meseci raditi sa našim softbolašicama i softbolašima, i samim tim dići ćemo kvalitet softbola u klubovima. Pre svega njegova baza je rad sa reprezentativnim selekcijama. Vođenje reprezentacije seniorske na Balkanijadi u ženskoj konkureniji u Bugarskoj i Balkanijadi u mešovitoj konkurenciji u Beogradu. Kao i ulaganje u nastupe klubova na zvaničnim međunarodnim takmičenjima. Po potrebi i plaćanje samo kotizacija za učešće na drugim turnirima koji nisu u kalendaru ESF, a klubovi smatraju da im nastupi donose porast kvaliteta. Na primer turniri u Hrvatskoj i Italiji. Posebno ističemo besplatne treninge - klinike koje ćemo sprovoditi sa našim licenciranim trenerima za sve softbolašice u Beogradu, Somboru i Subotici. Promocija softbola u Sremskoj Kamenici, Somboru, Beogradu, Lajkovcu, Velikom Gradištu... Cilj u 2015. je osvajanje seniorskih medalja u fast pič i slou pič kategorijama na Balkanijadi.

U periodu 2016. – 2018. strategija je da nam reprezentativne selekcije učestvuju na Svetskim, Evropskim i Balkanskim šampionatima u raznim uzrasnim kategorijama. I samim tim da imamo povećanje vrhunskih softbolašica i veći broj osvojenih medalja. Glavni cilj je nastavak rada seniorske reprezentacija i osvajanje medalja na Balkanskim takmičenjima. U juniorskoj konkurenciji cilj je napraviti korak više od prošlog Evropskog prvenstva od 2014. Tada je osvojeno 11 mesta. Plan je pokušati na Evropskom prvenstvu plasirati se u četvrtfinale, to jest među osam najboljih selekcija Evrope. Od ostalih aktivnosti u strategiji, važno je obnoviti opremu kada je reč o majcama, trenerkama i dresovima za reprezentativne selekcije. Formiranje nove kadetske reprezentacije. Poseban rad sa rekreativcima. I organizovanje besplatnih klinika seminara za softbolašice i softbolaše. Edukacija trenera i provera znanja. 

Licencirani softbol stručnjaci - 12

1 - Sportski menadžer

(Slobodan Djuric)

11 - Trenera

(Operativni treneri softbola: Đorđe Mitrović, Jelena Tešić, Sara Marković, Goran Stefanovfić, Momčilo Božić, Kristina Grujičić, Nenad Mitrović, Milan Đorđević, Jelena Cvetković, Tamara Djerić; Treneri sa diplomom Fakulteta za sport i fizičko vaspotanje: Jelena Tešić i Tamara Mitrović)