Softbol savez Srbije

O nama

O nama

Softbol savez Srbije je osnovan 2005. godine. Od 2006. godine punopravni smo članovi Olimpijskog komiteta Srbije, a ubrzo smo postali i punopravni član Sportskog saveza Srbije. Punopravni član ESF postali smo u februaru 2006. godine, kada smo na Kongresu Evropske softbol federacije jednoglasno primljeni u članstvo. Odmah zatim primljeni smo i u ISF (Svetsku softbol federaciju).

Evo malo i istorije. Za kratko vreme oformili smo reprezentaciju. U 2006. godini, učestvovali smo na Balkanskom kupu (Bugarska). Zajedno sa Softbol savezom Beograda 2005. i 2006. godine organizovali smo međunarodni TROFEJ BEOGRADA (uz Srbiju učestvovale su selekcije Hrvatske i Bugarske). U klupskoj konkurenciji prvak države je postao klub Juniori (juniorke i seniorke). 

Sada već davna 2007. bila je izuzetno važna. Uspeli smo da i pored malog budžeta obezbedimo uz pomoć države Srbije sredstva za učešće na Evropskom prvenstv. Bili smo poslednji ali to je bilo prvo veliko takmičenje za naše devojke. Trebali smo učestvovati i na kvalifikacijama za Olimpijske igre 2008. Kvalifikacije su održane u Trstu (jun) gde nismo uspeli otići jer nismo dobili finansijsku pomoć.

Posle osvojenog 12 mesta na EP za seniorke, na predlog predsednika naš Upravni odbor doneo je jednoglasnu odluku da se većina sredstava ulaže u mlađe kategorije i učešća mlađih reprezentativnih selekcija na međunarodnim takmičenjima.

Ulaganje u mlade se isplaćivalo i najviše mladih stiglo je 2009. i 2010. Tada je novoosnovani klub klub Wild cats, postao pridružen član i osvojio je domaća takmičenja u Srbiji i Beogradu. Ispred svih odskočila je Andrea Miletić. Uz njih su se kalile su se i članice Arene, od kojih se izdvajala Aleksandra Stojković a u mlađe kategorije počeli su da ulažu i klubovi Aligators Sombor, Đulijano i Voša Novi Sad.

Ulaganje saveza u mlade se isplatilo, pa smo u 2010. godini učestvovali na dva Evropska prvenstva. Juniorke su u glavnom gradu Beču bile 14, a najveci uspeh u istoriji srpskog softbola postigle su mlađe kadetkinje - pionirke (minime kako ih zovu u Evropi) koje su se u glavnom gradu Turske, Ankari, domogle SREBRNE medalje. Na finalnom turniru EP nastupile su četiri reprezentacije (Rusija, Srbija, Velika Britanija i Turska)…

Nastavljamo dalje, uspesi dolaze samo radom. Borimo se mnogo, ali vrlo je teško, jer su krizna vremena u celoj Evropi. U 2014. postigli smo istorijski uspeh, zabeleživši 4 pobede na juniorskom Evropskom prvenstvu u Rosmalenu. Osvojeno je 11 mesto. Na terenu su pobeđeni favoriti Hrvatska, Izrael i Danska, dok smo Ukrajinu pobedli službenim rezultatom. MORAMO ISTAĆI DA SMO U JUNIORSKOJ KONKURENCIJI NA EP PO PRVI PUT U NAŠOJ ISTORIJI POBEDILI OVE REPREZENTACIJE. Sa ovim rezultatima Srbija je stekla pravo da u narednom žrebu za juniorsko EP 2016. ne bude u poslednjem šeširu, već će protivnike čekati iz trećeg šešira. U 2014. je zabeležen i veliki klupski uspeh, kada je ekipa Arene na seniorskom tradicionalnom turniru u Zagrebu, osvojila drugo mesto. Tada su na turniru učestvovale dve italijanske ekipe, dve hrvatske i slovenačka seniorska reprezentacija. Arena je na tom turniru čak dva puta pobedila italijanske predstavnike, Friuli iz Venecije i Veronu. Savladan je i prvak Hrvatske Princ i juniorska reprezentacija Hrvatske.

Godina 2015. izuzetno je uspešna. Reprezentacija je osvojila dve bronzane seniorske medalje na Balkanijadama (ženska fast pič reprezentacija u Sofiji i mešovita slou pič reprezentacija u Beogradu). Po prvi put u istoriji neki od srpskih klubova učestvovao je na međunarodnim klupskim takmičenjima, u organizaciji Evropske softbol federacije. Arena je zabeležila veliki uspeh u Ostravi, osvajanjem petog mesta na Super evropskom kupu. Pobeđeni su i to po dvaq puta predstavnici Slovačke i Belgije. Arena je nastupila i na izuzetno jakom klupskom takmičenju Kup pobednika kupova u Pragu. Po sastavu bila je možda i najmlađi tim na takmičenju. Zabeležena je jedna pobeda i to nad predstavnikom Španije. U 2015. je odigrano puno utakmica u domaćoj konkurenciji. tri kluba Arena, Đulijano i Wild cats su nastupala na seniorskom i juniorskom ženskom Prvenstvu Srbije. Oba takmičenja igrana su trokružno. Prvak države u seniorskoj konkurenciji je Arena. Prvak države u juniorskoj konkurenciji je Wild cats. Ekipa Đulijano u oba takmičenja bila je treća. Posebno ističemo da su se klubovi potrudili da za njih nastupaju i strane igračice, tako da su u domaćim takmičenjima u 2015. igrale i softbolašice iz Češke i Bugarske.     

Klubovi se takođe moraju organizovati, da pokušaju da nađu donatore, sponzore i ljude koji žele da se kroz softbol bave društveno korisnim radom. Zbog ne plaćenih godišnjih članarina nekim klubovima je na žalost prestalo članstvo u Softbol savezu Srbije i Softbol savezu Beograda. Trenutno - Redovni članovi Softbol saveza Srbije su Softbol savez Beograda i klubovi Aligators, Lokomotiva, Đulijano, Svet sport. 4 lava i pridruženi Voša.  Redovni članovi Softbol saveza Beogradu su klubovi: Svet sporta, Đulijano i Lokomotiva.

U 2016. ekipa Arene imala je maksimalnu finansijsku podršku saveza i učestvovala je u češkom Mostu na Evropskom kupu ESF, gde je osvojila sjajno 4 mesto.

A 2016. smo po prvi put u istoriji učestvovali na SVETSKOM PRVENSTVU. Zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta, gradu Beogradu i prijateljima uspeli smo da obezbedimo sredstva za avio karte za našu reprezentaciju. Samo jedna povratna karta posle sprovedene javne nabavke bila je 950 dolara. Domaćin je obezbedio smeštaj i ishranu u sportskim učionicama, koje su bile preuređene kao spavaone. Morali smo platiti 870 dolara za jedan dan za celu ekspediciju. Zabelezili smo tri pobede, za sluzbenim stolom pobedjen je Pakistan, dok smo na terenu zabeležili velike pobede protiv favorizovane Švajcarske i Irske.   

Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije na finansiranju većeg dela naših programa, kao i Gradskom sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda.

Članovi saveza - 7: - Redovni 6: 4 lava - Indjija - predsednik kluba Milan Djorđević, pib broj 108206504, Alligators - Sombor - predsednik kluba Djordje Mitrovic, pib broj 105898359, Đulijano - Beograd -  predsednik kluba Stefan Barna, pib broj 107657451, Lokomotiva - Beograd - predsednik kluba Miloš Bugarčić, pib broj 105549245, Svet sporta - Beograd - predsednik Momčilo Božić, pib broj 107638189, Softbol savez Beograda - predsednik Jelena Cvetković - Spasenovićeva 12. Pridruženi 2: Voša Novi Sad - predsednik Dragana Stefanović, Softbol savez Vojvodine - predsednik Goran Stefanović.

Trudimo se i da pomognemo klubovima, kada su lekarski pregledi u pitanju. Svi klubovi su u obavezi da njihovi članovi budu pregledani. Softbol savez Srbije se svake godine trudio da plati klubovima većinu lekarskih pregleda i sportskih osiguranja. Odličnu saradnju imamo sa Zavodom za sport i medicinu sporta. Od 2015., pa svake godine racunajuci i 2020. smo platili po dva doping pregleda (90.000 dinara po godini). I sa ponosom ističemo da su sve softbolašice uspešno prošle pregled i nikada nisu bile dopingovane.

 U 2018. nastavili smo sa jačanjem slou piča. Imali smo sjajne turnire u ovoj disciplini, a završnica seniorskog Prvenstva Srbije, bila je neizvesna i jos se prepricavaju mecevi. Aligatorsi su stigli do nove titule, ali Svet sporta i Lokomotiva pokazali su da njihovo vreme dolazi. Osvojili smo srebro na Trible ball Balkanijadi u Sofiji u seniorskom slou piču mešovito. U fast piču smo osvojili bronzu, ali ostaje žal jer su naše devojke apsolutno nadigrale seniorke Bugarske i Grčke, ali su na kraju minimalno poražene. 

...