Softbol savez Srbije

Predlog programa rada kandidata za predsednika Softbol saveza Srbije

Predlog  PROGRAMA RADA - kandidat za predsednika Softbol saveza Srbije

 

Pred nama je veoma bitna godina, 2023.  Definitivno softbol je u klubovima u poslednje dve godine baš utihnuo. Zahvaljujući radu sadašnjeg predsednika Đurića, obezbeđivana su solidna sredstva, i svake godine učestvovalo se na turnirima mešunarodnim, kampovima po Srbiji i slično. Ali klubovi nisu pratili aktivan rad saveza, sem Aligatorsa iz Sombora, niko nije bio aktivan da dođe na finansiranje od strane lokalnih samouprava. Nekako se čini mi se čekalo da sve organizuje savez, a to je bilo teško moguće, jer klubovi u svim sportovima, samostalno okupljaju nove generacije, organizuju treninge, pa i turnire i daju reprezentativce.

 

Ciklus koji obuhvata pre svega 2023. i  2024. godinu, i ako uspemo da napravimo takoreći reset, uz smenu generacija i aktivni rad kllubova najviše na najmlađim kategorijama softbola i B5, onda možemo očekivati bolje rezultate već 2024, a pravi rezultai vidljivi bi bili već u 2025. i 2026. Godini.

 

 Ukoliko me izaberete za predsednika Softbol saveza Srbije, najvažnije je da nastavimo svi sa mnogo jačim radom na promociji srpskog softbola. Najvažnije stvari koje zajedno u četvorogodišnjem periodu trebamo da uradimo i za koje ću se itekako boriti po meni su:

-      Nova generacija osnovaca, dečaka i devojčica, u Novom Sadu, Beogradu, Somboru i Inđiji. Po mogućnošću još jedan grad naći i napraviti sekciju B5 i softbola, na primer Arilje, čiji su mladi ove gdoine i učestvovali na kampovima softbola.    

-      Oformiti jače juniorske slou pič selekcije

-      Obaviti sastanke sa iskusnim preostalim seniorskim igračima, oko češćih okupljanja i nadzor treninga njihovih u svojim klubovima i ukoliko se krene na bolje, obezbediti učešća na softbol slou pič seniorskim turnirima u Evropi.

-      Podržati još bivših softbol igrača da se školuju za licencirane softbol trenere

-      Održati minimum dve klinike u svakoj godini koju bi vodio inostrani inostrani trener

-      Organizovati minimalno dva kampa u svakoj godini na kojoj bi se radili na poboljšavanju kvaliteta mlađih katerija softbolaša

-      Organizovati minimalno jednu kliniku godišnje koju će voditi domaći treneri, na kojoj bi se radio miks coed slou pič softbol

-      U 2023. organizovati ispite za obnovu licenci softbol trenera

-      Sa klubovima pokušati doći do lokalnim samoupravama i učiniti sve da Inđija ili Novi Sad dobiju parcelu na kome bi napravili softbol teren

-      U dogovoru sa opštinom Voždovac učini sve da softbol teren u Ripnju, se dogradi i bude funkcionalniji

-      Obezbediti sredstva za učešća reprezentativnih selekcija na Evropskim prvenstvima i jakim međunarodnim turnirima

-      Organizovanje Prvenstava Srbije u raznim uzrasnim kategorijama u fast piču, B5 i slou piču

-      Obezbediti sredstva za kupovinu nove opreme, kao i za honorare trenera koji aktivno rade u svojim klubovima

-      Širenje saradnje sa drugim nacionalnim savezima a sve zbog sprovođenja zajedničkih akcija

-      Organizovati stalne besplatne treninge softbola za rekreativce, kako bi svako mogao u letnjem period da se oproba u našem sjajnom sportu

-      Širiti međunarodnu saranju sa softbol organizacijama, pre svega WBSC, ESF, BSA i drugima

- Lekarski pregledi su veoma važni. Ne mogu da naredim klubovima da im softbolašice i softbolaši na treninzima budu pregledani, ali imamo pravilnik i ni jednu zvaničnu utakmicu Prvenstva Srbije, kao ni Trofej Beograda i druge zvanične utakmice neće moći da odigraju sportisti koji nemaju overen pregled. I klubovi moraju imati delovodne pečate, i dopise isključivo moraju potpisivati lica ovlašćena za zastupanje, koja se vode u APR. Samo tako možemo funkcionisati po pravilima.

- Trudiću se da pomognem klubovima da u Osnovnim školama prave nove promocije. Da im damo zvaničnu podršku u pismenoj formi, ali i da im damo letkiće, da im obezbedimo medije koji bi to ispratili i slično. Da izdamo knjižicu o tome šta je softbol i pravila softbola.

 

Momčilo Božić

Kandidat za predsednika Softbol saveza Srbije