Softbol savez Srbije

OK organizovao online sesiju

Olimpijski komitet Srbije putem video linka konferencijske veze organizovao je predavanje pod nazivom “Imunizacija  članova Tima Srbije protiv infekcije COVID-19”. Predavanju je prisustvovalo oko 200 sportista i članova sportskih saveza. 

U svetlu priprema za Olimpijske igre u Tokiju, a u skladu sa aktuelnom pandemijskom situacijom vezano za infekciju COVID-19, Olimpijski komitet Srbije je formirao Radnu grupu za praćenje svih aspekata COVID-19 infekcije na sportiste i članove Misije.  Ova Radna grupa koju sačinjavaju eminenti stručnjaci iz najrelevantnijih institucija donela je inicijativu za davanje mogućnosti za vakcinisanje svih kvalifikovanih i potencijalnih učesnika Olimpijskih igara u okviru Misije OKS. Ova inicijativa prosleđena je Ministarstvu omladine i sporta koje je razumelo i podržalo važnost prioritetne imunizacije učesnika Olimpijskih igara i, u skladu sa tim, svi zainteresovani kvalifikovani i potencijalno kvalifikovani sportisti za Olimpijske igre i osobe iz stručnog okruženja sportista imaju mogućnost da se vakcinišu.

predavanje držali su eminentni medicinski stručnjaci: 

-Prof. dr Tanja Jovanović - Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu; članica Kriznog štaba za suzbijanje negativnih efekata od posledica virusa Covid 19 Republike Srbije;

-Doc. dr Verica Jovanović – Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“; članica Kriznog štaba za suzbijanje negativnih efekata od posledica virusta Covid 19 Republike Srbije;

-Doc. dr Ivana Milošević – Klinika za tropske i infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije; Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu; članica Kriznog štaba za suzbijanje negativnih efekata od posledica virusa Covid 19 Republike Srbije;

-Prof. dr Dragan Radovanović – KBC „Dr Dragiša Mišović“; Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu; Predsednik Zdravstvene komisije OKS.

Nakon detaljnog predavanja koje je imalo za cilj da otkloni sve nedoumice oko važnosti vakcinacije u cilju zaštite protiv virusa COVID-19, svi sportisti i sportski radnici koji su pratili predavanje, mogli su da postavljaju pitanja medicinskim stručnjacima i dobiju odgovore na sva pitanja koja se tiču njihove imunizacije.

Iako nastup na Olimpijskim igrama neće biti uslovljen vakcinisanjem sportista, ipak je poželjno i važno da ovu mogućnost iskoriste svi sportisti. Imunizacija sportista će biti jako bitan korak u zaštiti celokupnog stanovništva u Republici Srbiji, što i jeste primarni cilj. Na ovaj način sportisti će steći imunitet i neće biti prenosioci ovog izuzetno zaraznog virusa, što je jako bitno i društveno odgovorno. 

Međunarodni olimpijski komitet je na nedavno održanom Izvršnom odboru posebno pohvalio program imunizacije sportista koji sprovodi Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa institucijama. Saradnja OKS i Vlade Srbije apostrofirana je, od strane MOK – a, kao pravi primer saradnje nacionalnog olimpijskog komiteta sa državnim organima u izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.